Inschrijven Congres Fascia @ Sea, ‘Where science meets manual medicine’

Opleiding osteopathie en sport

  20 jun 2019 - 22 jun 2019
  09:00 - 17:30
  Aeroparc Gilze-Rijen
  Nederlands

€2.600,00

- Per jaar
Nog 1 plaats beschikbaar
Problemen met aanmelden voor een cursus? Stuur ons een mail via info@pro-osteo.com

Bevat

  Accreditatie NRO - 77 punten
#349456 - 77uur

  Accreditatie wordt aangevraagd NOF

  Accreditatie GNRPO - 77 punten
#349957 - 77uur

  Koffie/thee, lunch & syllabus

Dienstverlener voor de KMO-Portefeuille
Link gekopieërd
  Delen

Beschrijving

Op 20-22 juni 2019 starten we met een nieuwe groep voor de opleiding osteopathie en sport. Evenals bij de voorgaande edities bestaat de opleiding uit drie niveaus.
Het eerste niveau is gericht op de osteopaat die af en toe een sporter in zijn praktijk krijgt. In dit deel van de opleiding gaan we in op de basis van inspanningsfysiologie, trainingsleer en wordt de osteopatische aanpak getraind bij bijvoorbeeld een tennis arm, jumpersknee en dergelijke. Het tweede niveau gaat dieper in op de materie. Het is voor de osteopaat die meer intensief werkt in de sport voor bijvoorbeeld een team, club of individuele sporter. Er wordt bijvoorbeeld meer ingegaan op de rol van de osteopaat in een sport revalidatieproces. Het derde niveau is het Internationale niveau. Het is voor osteopaten die werkzaam zijn of willen zijn in de professionele sport. De module worden deels in Nederland, deels in het buitenland gegeven zoals in Barcelona en München, waar we contacten hebben met osteopaten die daar werkzaam zijn in de professionele voetbalsport. U kunt alleen tot het laatste niveau toetreden wanneer u de eerste twee niveaus heeft doorlopen.

Nieuw in de opleiding zijn de lessen door middel van e-learning. Lessen over trainingsleer, inspanningsfysiologie en specifieke sportblessures worden grotendeels via e-learning gegeven. U kunt deze dan ook volgen op de plek en tijd die u het beste uitkomt. Aan het einde van de les is er een kleine quiz om te zien of u uw stof voldoende beheerst. Deze manier van leren blijkt zeer effectief te zijn.
De docenten binnen de opleiding zijn allemaal ervaren osteopaten met hun expertise in de sport.

De volgende modulen staan op het programma.
Niveau 1
Module 1: 20-22 juni 2019 ( 3 dagen) 
Deze module staat in het teken van het fasciaal systeem. Na een inleiding gaan we in op de anatomie, histologie, fysiologie en de innervatie van het fasciaal systeem. We maken hierbij gebruik van de meest recente inzichten die oa door R. Schleip en zijn team zijn gepubliceerd. Daarna wordt het fasciaal distorsie model (FDM) van Typaldos gepresenteerd. We gaan in op de verschillende fasciale distorsies, hun specifieke body talk en specifieke behandeling. Het is een driedaagse module. Docenten zijn René Zweedijk, Yves Theuninck en Bernd Kleuters.

Module 2: 27-28 september 2019 
Deze module staat in het teken van posturologie, het TMJ en sport. Hoe beïnvloedt het TMJ het lichaam van de sporter, hoe beïnvloedt het TMJ de posturologie en hoe ga ik hier als osteopaat mee om? Daarnaast komen gezonde sportvoeding, drinken en sport aan bod. Op de tweede dag gaan we aan de hand van casuïstiek in op problemen bij bal sporters. We richten ons op de blessures van de enkel en de knie en trainen in de praktijk de specifieke aanpak hiervan. Docenten zijn: Frank Vermeule, Christophe Tylleman, Patrick Steyaert en Bernd Kleuters.

Module 3: 22-23 november 2019 
Deze module gaat in op de invloed van de core, core stability vanuit een osteopatisch oogpunt, de rol van stretching. Daarnaast gaan we in op de invloed van stress op het lichaam van de sporter en hoe dit het autonome zenuwstelsel, het hormonaal systeem en het immuunsysteem beïnvloedt. In de praktijk lessen gaan we in op gevechtssporten, fitness en turnen en kijken naar de blessure van romp en rug met hun specifieke technieken. Docenten zijn Patrick Steyeart, René Zweedijk, Roland Gertsen en Lee Johnson.

Module 4: 31 januari – 1 februari 2020 
Deze module gaat in op het tweede deel van de posturologie en TMJ. Het laat zien hoe taping op een osteopatische manier kan worden gebruikt. Daarnaast gaan we in op de cyclische sporten en zwemmen. We kijken naar de blessures van bekken en heup, laten nieuwe technieken zien op dit bij een sporter te behandelen. Docenten: Frank Vermeule, Christophe Tylleman, Bernd Kleuters, René Zweedijk en Ad Warmerdam

Module 5: 20-21 maart 2020 
Dit is de laatste module van level 1. Natuurlijk komt eerste hulp bij sportongevallen aan bod. U bent niet alleen osteopaat in uw praktijk, ook bij een ongeval op het veld met u weten te handelen. We trainen ook het gebruik van een AED en reanimatie. Hersen- en schedelletsels komen vaak voor in de sport. Hoe gaan we hier als osteopaat mee om? Daarnaast gaan we in op winter en racket sporten en concentreren we ons op de blessures van schouder, elleboog en pols. Specifieke technieken op dit gebied worden getraind. Docenten zijn Jeroen van Duursen, Lee Johnson , Patrick Steyeart en Bernd Kleuters.

In de e-learning lessen(5) van niveau 1 staat inspanningsfysiologie en theorie van de blessures op het programma.

Niveau 2
Module 1: 8-9 mei 2020

Deze module start met de les van topper Walter McKone DO. Hij heeft een lange ervaring in de sport en heeft in het Amerikaanse professionele football gewerkt. Dit in combinatie met zijn kennis van de filosofie van de osteopathie maakt hem tot een ideale docent om niveau twee mee te beginnen. De tweede dag staat in het teken van revalidatie binnen de sport en hoe de osteopaat hierin een rol kan spelen.

Module 2: 12-13 juni 2020
Deze module belicht het preventief sport medisch onderzoek, het doen van een inspanningstest, laboratorium uitslagen bij sporters. In de praktijk gaan we in op de rol van de spier, spierblessures en hoe we hier osteopatische mee omgaan. Docenten sportarts, Ad Warmerdam en Bernd Kleuters.

Module 3: 18-19 september 2020
Module 2.3 gaat in op de rol van de psyche in de sport, hoe ga ik hier als osteopaat mee om? Wat kan ik doen als osteopaat, de rol van osteopaat als mental coach. Daarnaast gaan we in op de praktijk van de trainingsleer. Hoe ga ik om als osteopaat met een trainingsschema en hoe pas ik mijn behandeling hieraan aan? In de praktijk gaan we in op de dubbele triade: de samenwerking tussen oog, evenwicht en proprioceptie. Hoe speelt dit een rol bij sporters en hoe ga ik hier als osteopaat praktisch mee om? Docenten: sportpsycholoog, Rene Zweedijk, Patrick Steyeart, Bernd Kleuters, Geert Achterkamp.

Module 4: 13-14 november 2020
Module 2.4 staat in het teken van herstel en herstelbevordering. Wat is overtraining? Hoe herken ik dit bij mijn patiënt? Welke vormen zijn er? Hoe behandel ik dit als osteopaat? Daarnaast een spannend onderwerp: Osteopathie op het veld. Docenten: Roland Gertsen, René Zweedijk, Yves Theuninck en Bernd Kleuters.

Module 5:21-23 januari 2021 ( 3 dagen) 
Module 2.5 is facultatief. Jan Berx, osteopaat en werkzaam in professioneel voetbal en autosport gaat in op een aantal methodes die hij gebruikt in de sport: Applied Kinesiology, Neurostructural integration Therapy en Energetic Structural Balance. Voor deze module wordt er geen accreditatie aangevraagd itt alle andere modules.

Niveau 3
Het derde niveau bestaat uit modules in München, Barcelona , Zwitserland en Nederland. Het programma hiervan volgt later.
De deelnemers van de opleiding osteopathie en sport kunnen zich aansluiten bij de European Association Osteopathy and Sports welke in Lausanne is gevestigd. Deze associatie houdt een lijst bij van osteopaten die zijn opgeleid in de osteopathie en sport welke ook op haar website te vinden is. Hierdoor bent u vindbaar en staat u in contact met vakbroeders met dezelfde interesse en capaciteiten.

Taal van de opleiding:  De taal tijdens de lessen is primair Nederlands. Tijdens bepaalde modules zal de taal Engels zijn.

Kosten:   €705,-  voor 3-daagse module. Voor 2-daagse module zijn de kosten €475,-

Cursuslocatie

Klik op "AKKOORD" als je akkoord gaat met onze Algemene Voorwaarden.

Conference

Fascia at Sea

‘Where science meets manual medicine’

Meer informatie

17 – 18 januari 2020, Kurhaus Scheveningen